Hasan Sivri

Dünden Bugüne Toyota


Toyota GT86, Japon iç piyasası için (JDM) Toyota 86 veya Amerika ve Kanadalı kullanıcılar için Scion FRS gibi farklı isimler kullanarak satışa sunarken,  kardeşi  Subaru bu modeli tüm dünyada Subaru BRZ adı altında tüketiciyle buluşturdu.

***

Genel olarak bakıldığında ufak tefek donanım ve makyaj farkları haricinde hepsi aynı araç. Peki hepsi tamam da Subaru nereden çıktı diyenler için hemen ufak bir hatırlatma yapalım. Toyota Motor Corporation’un, Subaru’nun bağlı bulunduğu Fuji Heavy Industries firmasının %16.5’lik hissesini satın almasıyla bu iki Japon devi arasındaki kardeşlik temeli de atılmış oldu. Bunun meyvesi olarak da 2.0L’lik, 4 silindirli, boxer motorlu ve en önemlisi de arkadan itişli bu coupe piyasadaki yerini aldı.

***

Hiç bir aşırı beslemesi olmayan bu motor 194bhp ve 204Nm tork üreterek aslında kaputunun altında nasıl bir cevherin yattığının sinyallerini veriyor.Adamızda da Ercantan Group bünyesinde Toyota Garaj’da bu spor coupeyi görüp, deneyip tüm donanımlara sahip manual şanzımanlısına  42,000€, otomatik şanzımanlısına ise 44,000€ sahip olabilirsniz.

***

Temelleri 1980’lere dayanan bu Toyota’nın atalarını Corolla, Levin, Trueno isimleri ve AE86 şasi koduyla halen yollarda görmek mümkün. Standart haliyle bile çok keyifli bir sürüşe ve canlı bir motora sahip olan bu oyuncak doğru ellere emanet edildiğinde tam anlamıyla bir canavara dönüşebilecek kıvama ve motor sesine sahip olduğunu söylemeden geçemeyeceğim. Her ne kadar adamızda henüz sık göremesek de Asya, Avustralya,  Avrupa ve Amerika’da modifiye tutkunları arasında çoktan yerini almış olan bu araç, sahip olduğu potansiyel dolayısıyle hem görsel olarak, hem de motor gücü olarak kolaylıkla kendi standart  gücünün iki, hatta üç misline kadar çıktığı ve drift severler tarafından giderek daha çok sevildiğine tanık olmaktayız.

***

Toyota’nın gerek yollarda gerekse pistlerdeki başarılarının yadsınamaz olduğu ve bu gerçeğin, araba ve motor spor severler tarafından kabul gördüğü su götürmez  bir gerçektir. Bunun bilincinde olmayanlar bile GT86’nın yapımında nelerden faydalanıldığını ve nasıl bu kadar eğlenceli, keyifli ve itaatkar ve sportif bir araç olduğunu 1980’li yıllardan başlayarak arkadan itişli Corolla, Trueno, Levin, MR2,  ve en önemlisi “super car” olarak kabul gören efsanevi Supra’ya bakarak çok iyi anlayabilirler.

***

Yukarıda örneklerini vermiş olduğum bu araçların hemen hemen hepsinin üretim bandından kalkmış olmasına rağmen 2013 yılında bile hemen hemen her ülkede hayranlarının olması, ilerleyen yıllarda GT86’nın neler yapabileceğini ve nerelere gelebileceğini fazlasıyla gözler önüne sermektedir.

***

Bu aracı bu kadar özel yapan ve bu ada ülkesinde almamızı sağlayacak faktörler nedir diye sorduğunuzu  duyar gibiyim. Öncelikle; adamızda benzin fiyatlarının astronomik fiyatlara gelmiş olması üzüntü vericiyken, böyle spor bir arabanın 7.8lt ile 100 km yol yapması (7.8lt/100km) tercih edilme sebeplerinin başında gelmelidir. Öte yandan Toyota’nın marka olarak sorunsuz, dayanıklı olması, adamızda Ercantan Group’a bağlı yetkili bir servis garajının olması da bir o kadar iç rahatlatıcıdır.

***

Aracı daha da cazip kılan diğer özellikler; dual zone (çift bölgeli) klima, ısıtmalı alcantara deri koltuklar, usb girişi, yedi adet SRS hava yastığı, çok iyi bir sürüş pozisyonu ve  bir kokpitte gerekli her şeye kolaylıkla ulaşabilme hissi. Aracın kontrolden çıkmasını engellemek için ABS, TRC, VSC gibi aslında çok güvenli fakat araba tutkunlarının pek de hoşlanmadığı güvenlik sistemleri de bence aracın artıları arasında.

***

Herşeyin ötesinde GT86’nın ada için mükemmel bir seçim olma sebeplerinin başında görülmesi için ise klimadan bağımsız çalışan ada şartlarına uygun olarak büyütülmüş radyatör, Türkçe menü ve 1,290kg ağırlığı ile yıllık seyrüsefer giderinin rakiplerinin altında oluşu araç severlerin yüzünü güldüren diğer önemli noktaların başında gelmekte.

GT86’lı günler…

1 2 3 4 5 6 7 8


Etiketler
Daha Fazla Göster

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
Kapalı
Kapalı