Tigin Kişmir: Saygı
Ülkemizde otomobil ve motosiklet sporları faaliyetleri, 1975 yılından beri devam etmektedir. 1975 yılının Şubat ayında 8-10 genç arkadaşın vizyonuyla başlayan ve kurulan ilk resmi kurum, Kıbrıs Türk Otomobil Kurumu’dur.
Yıllar geçtikçe sporumuz gelişmeye ilerlemeye devam etti. Tabii bu süreç içerisinde binlerce sporcu yetişti ve farklı branşlara talepler gelmeye başladı. Gelen talepleri karşılayabilmek adına o dönemin başkan ve yönetim kurulu üyeleri canla başla çalışmışlar fakat hükümetlerin spor politikaları olmamasından dolayı sıkıntılar yaşamışlardı.
Yukarıda da yazdığım gibi talepler gün geçtikçe artıyordu. Otomobil kurumu o dönemlerde “Ralli Şampiyonası, Tırmanma Şampiyonası, Ralli Sprint Şampiyonası, Karting Şampiyonası, Moto kros Şampiyonası, Oto kros Şampiyonası, Offroad yarışları, Drag yarışları yapıyordu. Tüm bu faaliyetleri yapmak için çok büyük ve güçlü ekiplere ve çok büyük maddi kaynaklara ihtiyaç duyulmaktaydı ve otomobil kurumu tüm etkinlikleri yapması mümkün değildi.
Süreç devam ederken Klasik otomobil için ayrı bir dernek kuruldu ve sporu genişletmeye devam edildi. Ardından offroad için ayrı bir dernek kuruldu. Başka bir klasik dernek daha kuruldu. Daha sonra klasikler de kendi içlerinde bölünerek araba markası veya ilçelere göre kurularak büyüme devam etti. Drift sporu ülkemizde sporu çeşitlendirmek adına ayrı bir kulüp kurdu. Girne’de offroad yarışlarının farklı bir türünü yapan başka bir dernek kuruldu. Karting için 3 tane kulüp kuruldu. Motosiklet yarışları için ayrı bir kurum kuruldu. Drag yarışları için yeni bir dernek kuruldu. Ralli sprint için ayrı bir dernek kuruldu ve bugüne kadar gelindi.
Yukarıda da yazmıştım, binlerce sporcu, yüzlerce yönetici geldi geçti. Tabii bu kadar sporcu olunca yaptığımız spor dalı bir sektöre dönüşüp yeni iş alanları ve işletmelerin açılmasına ve buralarda çalışan insanlarımıza ek gelir kapısı oldu. Bunlar olurken tüm otomobil ve motosiklet sporları branşları gün geçtikçe büyümeye devam etti ve ediyor.
Ülkemizde yapılan tüm sportif faaliyetler içerisinde en fazla seyirci kitlesine sahip bir spordan bahsediyorum.
Kuzey Kıbrıs Turing ve Otomobil Kurumu (KKTOK), 2014 yılında ilk kez uluslararası büyüklükte bir organizasyonun parçası oldu, Avrupa Ralli Şampiyonası. 2017 yılında Türkiye Ralli Şampiyonası takvimine girmek için aday yarış oldu ve 2018 de resmi olarak Şampiyona takvimine girdi.
Kuzey Kıbrıs Otomobil Kulübü (KKOK) bir kaç yıl önce faaliyete girmesine rağmen 2019 yılı içerisinde dünyada ilk 5 içerisinde yer alan ünlü drift pilotlarını ülkemize getirdi ve bizim sporcularımızla aynı ortamda yarışma imkânını sundu.
Sadece iki örnek verdim diye diğer arkadaşlarım kızmasın lütfen. Ülkemizde faaliyet gösteren tüm kurum, kulüp ve dernek başkanları ve yöneticileri, hepimiz yaptığımız işlerle çok büyük saygıyı ve alkışı hak ediyoruz.
Fakat ülkemizde 1975 den bugüne kadar gelen süreçte, “belli başlı hükümet temsilcileri ve siyasiler hariç” genel olarak siyasiler yaptığımız spor dalına saygı duymadılar. Spor diye görmediler. Verdiğimiz onca emeğe, akıttığımız tere, harcadığımız zamana, günü geldi ailemizden önde tuttuğumuz bu spora, uluslararası yapılan faaliyetlere, 3-5 genç arkadaşımızın ülkemizi tanıtabilme veya anlatabilme anlamında yaptıkları çabaları hiçbir zaman görmediler ve saygı duymadılar.
Bizler çok büyük bir aileyiz. Yaptığımız işlere saygı duyulması gerekir. Otomobil ve motosiklet sporlarını sevin.