Tigin Kişmir: “Otomobil Kurumu’nun kurucusu ve Kuzey Kıbrıs’ta otomobil sporlarını başlatan adam: Salih Çeliker”
Salih Çeliker, 1954 yılında Lefkoşa’da doğdu. Emekli işadamı olan Salih Çeliker kendisini; yenilikçi, uyumlu, çalışkan ve her ortama adapte olabilen biri olarak tanımlıyor. Ralli sporuyla 1972-1973 Kıbrıs Rallisi ile tanışan Salih Çeliker hiçbir zaman aktif sporcu olmamıştır. Salih Çeliker aktif sporcu olmadı fakat 1975 yılının sonlarında henüz 21 yaşındayken çok büyük bir vizyonla, yanına aldığı arkadaşlarıyla Kıbrıs Türk Otomobil Kurumu’nu kurdu.
Kıbrıs Türk Otomobil Kurumu kurucuları arasında, o günlerde böylesine bir vizyon ve cesaretle Salih Çeliker ile yürüyen efsane isimler ve Kıbrıs Türk Otomobil Kurumu’nun ilk başkanı olacak olan Turizm Bakanlığı Müsteşarı Mustafa Galip vardı. İlk başkan Mustafa Galip’in yanı sıra, Mehmet Başkaya, Fikri Direkoğlu, Yücel Köken, Ahmet Kişmir de bu yola çıkan efsane ekibin üyeleriydi. Tabii ilk başkanımız Mustafa Galip olmasına rağmen tüm faaliyetleri planlayıp organize eden ve bu ekibe liderlik yapan Salih Çeliker idi. Mustafa Galip’in başkanlık süresi çok uzun olmamıştı ve Salih Çeliker’in hak ettiği yer olan başkanlığa gelmesiyle otomobil sporları ülkemizde gelişmeye ve ilerlemeye başladı.
Salih Çeliker, yöneticilik hayatında unutamadığı organizasyon olan, 1981 yılında “Günaydın International Rallisi”ne yönetici olarak katıldığı ve ilk yurt dışı temasını da başlatmış olmasından dolayı kendisindeki önemi ve yerinin her zaman başka olacağını söyledi.
Salih Çeliker ile sohbetimize devam ederken kendisinin unutamadığı bir de olayı anlattı. Ralli yöneticilik hayatında, başından çok fazla olay geçtiğini, çok büyük tecrübeler kazandığını fakat haksız yere sporcuları tarafından acımasızca suçlandığı olayların kendisini çok etkilediğini söylüyor.
Sohbetimiz devam ediyor ve yeni bir soru soruyorum. Ralli sporunda hep yöneticilik yaptınız hiç yarışmayı düşünmediniz mi?
Salih abi cevap veriyor; “Evet, doğrudur hiç yarışmadım, spora yönetici olarak katkı koymak her zaman önceliğim olmuştu ama bir gün yarışmayı iyi bir rallici olmayı çok istedim.”
Rallilerde Ali Sipahi’nin kendisinde ayrı bir yeri olduğunu, Ali Sipahi’yi izlerken çok heyecan ve keyif aldığını, yarışma imkânı bulsaydı kendisine ilham veren sürücünün kesinlikle Ali Sipahi olacağını da belirtiyor.
Otomobilin kendisi için bir tutku ve hayat boyu sürdüreceği bir hobisi olduğunu söyleyen Salih Çeliker, ülkemizde bu sporu başlatan kişi olduğu için çok memnun olduğunu bununla gurur duyduğunu fakat yöneticilik yaptığı dönemlerde yarışları hazırlayabilmek için ailesini ihmal ettiği zamanların olduğunu ama bundan dolayı ne ailesinin ne de kendisinin şikâyetçi olamayacağını söyledi.
Yeni bir soru ile söyleşimize devam ediyoruz. Sizin dönemle şimdiki dönemi gerek organizasyon gerekse sporcu bakımından nasıl değerlendirebilirsiniz? Bu soruyu doğru cevaplayabilecek olan kişilerden birisiniz ve bizler için çok önemlidir.
Salih Çeliker yılların deneyimi ve gözlemiyle sorumu hemen cevaplıyor. “Bizim dönemde organizasyonlar büyük yokluklar içinde yapılan ciddi bir özveri idi. Şimdi olanak çok ama tabii organizasyonun sorumlulukları da çok. Ralliciler açısından da epey değişiklikler var. O zaman tüm ralliciler birbirlerine yardım eder ve desteklerlerdi. Şimdi bu azaldı gibi görüyorum. Hırs her şey olmamalı. Hobi ve spor olduğu unutulmamalı. Bir de şimdi olay epey maddiyata dayandı. Eskiden hem böyle çok para yoktu hem de para gerektirecek şeyler çok daha azdı.”
Peki diyorum, kurucusu olduğunuz otomobil sporlarının size kazandırdıkları oldu mu?
Evet diyor Salih Çeliker. “Çok ciddi arkadaş kitlesine sahip oldum. Benim en büyük zenginliğim yıllarca tanıştığım ve birçoğuyla görüşmeye devam ettiğim arkadaşlarım olmuştur.” Yine Çeliker laf arasında 1972’de tanıştığı ralli sporunda en büyük hayalinin bir gün yarışmak olduğunu fakat bunu yapamadığını söylüyor ve ben de içinde kalan burukluğu hissedebiliyorum.
Bunu üzerine yine soruyorum yarışmış olsaydınız rallide en büyük korkunuz ne olurdu?
“Rallide yarışı lider götürürken, son etaplarda basit bir nedenle yarış dışı kalmak olurdu” diyor ve gülüyoruz.
1975 yılına geri dönüyoruz ve kendinize bir öğüt vermeniz gerekse veya geçmişteki Salih Çeliker’e söylemek istediğiniz ne olurdu?
Salih abi yine gülüyor ve her zamanki gibi kendine güvenen haliyle “BRAVO be Salih derdim” diyor.
Gerçekten ben de ayni şeyi söylerdim Salih abime. Ve söylüyorum BRAVO Salih Çeliker iyi ki bu sporu bu ülkede başlattınız. İyi ki varsınız.
Ben sorularıma devam ediyorum. Salih abim de bıkmadan usanmadan ilk günkü heyecanla cevaplamaya devam ediyor. Otomobil sporları ile uğraşanlara ve otomobil sporlarını severlere neyi öğretmek isterdiniz?
Çeliker cevaplıyor; “Her zaman öğretmek istediğim trafikte birbirine saygılı olmayı ve tüm trafik kurallarına uymalarını öğretmek isterim. Hala daha isterim.”
Peki, otomobil sporlarında keşke ve iyi ki dediğiniz neler olmuştur?
“Otomobil Sporlarının Kuzey Kıbrıs’ta başlamasına neden olan kişi olarak “iyi ki yapmışım” derim. Keşkem ise yarışabilseydim olurdu.”
Otomobil sporlarında ben yapmadım çocuklarım yapsın dediğiniz herhangi bir şey oldu mu?
Salih abim yine aynı cevabı veriyor. Rallicilik ve yarışma. Kesinlikle aktif sporcu olarak ralli sporunu yapmalarını isterdim. Belki de benim hayatımda, hayallerimde eksik kalan bir tek aktif olarak rallici sporcu olamamamdır.
Konu konuyu açıyor ve yeni bir soru soruyorum. İmkânınız olsaydı ralli sporunu hangi araçla yapmayı isterdiniz?
Salih Çeliker hiç düşünmeden cevaplıyor. “Audi Quatro S1. Muhteşem bir ralli arabası, sesi, yol tutuşu, dengesi, her şeyiyle mükemmel bir araç ve ben bu araba ile yarışmak isterdim. Şimdi bile imkân olsa Audi Quatro S1 ile yarışabilirim diyor ve gülüyoruz.”
Otomobil sporları aşkı tam da böyle bir şey işte diyorum. Hiçbir zaman bitmez. Sorularıma devam ediyorum. Peki, Sn. Çeliker sizin tecrübeniz, bilginiz ve deneyiminiz çok büyük, çok fazla, otomobil sporlarına yeni başlayan veya başlamayı düşünen arkadaşlarımıza, sporcularımıza ne gibi tavsiyelerde bulunursunuz?
“Bu işi spor ve hobi olarak sevmeleri, hırsla değil, sevgiyle ve keyifle bu işi yapmaları ve tüm arkadaşlarını içten severek herkese saygı göstermelerinin tavsiyesini verebilirim. Çünkü kısa hayatlarımızda, bizlere kalacak olan dostluklarımız ve iyi arkadaşlıklarımızdır.”
Sohbetimizin sonuna gelirken Salih Çeliker’e son iki soru sorarak tamamlamak istiyoruz. Ülkemizde sizi en çok etkileyen sporcularımız kimlerdir? Ve ülke insanımıza genel anlamda otomobil severlere mesajınız ne olur?
“Kuzey Kıbrıs’ta ralli sporunu yapan, tüm ralliciler beni her zaman etkiler. Yokluklar içinde hala daha çok büyük başarılara imza atıyorlar. Otomobil bir araçtır. Hayatımızı daha konforlu yapmaya yarar. Otomobil sporları bir hobidir. Hayatımızı daha renkli ve keyifli yapmaya yarar. Trafikte günlük yaşamda tüm araçlara sevgi saygı ve otomobil sporlarında da centilmenlik öneririm.”
Ben de Sn. Salih Çeliker’e bu güzel ve keyifli sohbet ve ülkemizdeki otomobil sporlarını başlatabilme cesaretini gösterdiği için çok teşekkür ederim.