KKTC KARTINGOsman Pozan

Osman Pozan: Sürüş Teknikler


Her yarışçının kendine has özellikleri ve teknikleri olsa da bunların oluşmasındaki en büyük yardımcı ana sürüş teknikleridir. Kendi özelliklerinize bir de ana sürüş tekniklerini eklerseniz, sizi pistte yakalamak oldukça zor olur.

Her yarışcının bilmesi gereken bir takım sürüş tekniklerine değinelim.

Standart Sürüş Teknikleri ;

1. Yeterince Uzağa Bakmamak

Bir yarış aracında her şey çok çabuk olur. Bu yüzden her şeyi önceden sezmek çok önemlidir. Aracın nereye gideceğini belirleyen sürücünün gözleridir. İyice ileriye bakmak yarışçının doğru yere gitmesini sağlamanın yanı sıra çevreye ikincil bir dikkatle bakarken bir sonraki hedefe konsantre olmasını sağlar.

2. İleriye Yeterince Konsantre Olmamak

Sadece ileriye bakmak yeterli değildir. Bir sürücü ilerideki bir hedefe konsantre olmayı öğrenmeli ve bir sonraki amacına ne zaman dikkatini yönelteceğini bilmelidir. Sürücü fren yapmasını ve dönüşünü tamamlamadan apex noktasına konsantre olmuş olmalıdır. Apexe yaklaşırken, gözlerini viraj çıkış hedefine çevirmeli ve dikkatini maksimum hız ile virajdan çıkmaya yöneltmelidir. Sezgi ile konsantrasyonun birleşimi, doğru şeyi doğru zamanda yapma ihtimallerini oldukça artırır.

3. Virajda Fazla Süratli Olmak

Genellikle, ‘Ne kadar sürat çok fazladır?’ türünde sorular alıyorum. Bunun geçerli cevabı, ‘Kişiyi ana hedefine ulaşmaktan uzaklaştırdığı zaman’ olarak verilebilir. Bir viraja şeytani bir hızla girmek, tur başına bir saniyenin yüzde birkaçını kazandırabilir ama apexin kaçırılması veya yolun yanlarına çıkılması durumunda çıkış hızından fedakarlık edilmesi ile saniyenin onda biri veya bir kaç saniye kaybedilebilir.

4. Gerçekci Olmayan Beklentiler

‘Kendini bil’. Bir amatör, bir dünya şampiyonunun açıklamaktan gurur duyacağı zamanlar elde etmeyi beklememelidir. Birisinin hayat boyu yarışmalarını izleyip, gizlice ‘doğal yetenek’ten şüphe duymak, dikkatli öğrenmek ve ciddi antrenmanların yerini tutamaz. Yarış dünyasından bir süre uzak kalmış deneyimli yarışçılar, eski becerilerini yeniden kazanmak için yeterli antrenmana zaman ayırmayı planlamalıdırlar.

 5. Fazla Sert Kullanım

Birçok yarış aracı, fazlasıyla ve aniden tepki verir; düzgün direksiyon, hızlanma ve fren kullanımlarına ise pozitif tepki verir. Ayrıca, şiddetli kullanımlarda ani ve negatif tepkiler verir. Sert direksiyon kullanımı ve frenler ile gaza ani yüklenmeli kullanımlar bazen ‘hızlı’ hissi verir ama gerçekte daha yavaş, tehlikeli ve araç için yıpratıcıdır.

6. Sürerken Azaliz Etmek

Kişinin ani olaylara konsantre olmak için kendini disipline etmesi ve performansını analiz etmeyi ertelemesi, başarılı sürücülük için çok önemlidir. On saniye önce olabilecek bir olayı düşünmek, yarışçının ancak bir-iki saniye sonra varması gereken yere doğru şekilde varmasını engeller. Tecrübeli ve yetenekli sürücüler, performanslarının analizini uzun düzlüklerde ve pistin daha kolay bölümlerinde yaparlar. Biz amatör sürücülere pistteyken yalnızca çok yakın geleceği düşünmelerini ve performans analizlerini yarış sonrası dinlenirken yapmalarını tavsiye ediyoruz.

7. Yarış Çizgilerine Önem Vermemek

Yarış eğitiminde, pisti doğru kullanmak oldukça önemlidir. Birçok sürücünün teknik sorular sorup, cevaplarını anlamalarına rağmen her şeyi direksiyon başına geçince nasıl göz ardı ettiklerini görünce birçok defa oldukça şaşırdım. (Çözümleri için 1,2,3 ve 6.ncı maddelere bkz.)

8. Beyni Şaşırtmak veya kokutmak

Bir sürücünün beyni, en iyi dostudur. Bu en iyi yardımcınızı yanlış kullanırsanız, korkutursanız veya fazla yüklerseniz, isteksiz, işbirliği yapmayan ve tehlikeli bir yolcu haline gelir. Korkutulan veya şaşırtılan bir beyin ‘Yüksel!!’…, ‘Buraya bak, yolun dışına çıkıyoruz!!’… ‘Şimdi sert fren yap!’… ‘Bak, ben dememiş miydim?!’ türünden emirler yollamaya başlar. (Çare: yavaşlayın, 1′den 7′ye kadar maddeleri iyice tekrarlayın)

9. Değişen Durumlara Göre Tepki Vermemek

Yeni sürücüler genellikle bir pistte en iyi şekilde kullanmayı öğrenirler ve bunu tek tarz olarak ezberlerler. Yarış dünyasında her şey dinamiktir, dikkatle izlenerek kişinin sürüş stiline etki etmesi gerekir. Sıcaklık, lastik yıpranması, pistin durumu, rakipler, heyecan, geçen fırsatlar, vs. yarışçının performansını ciddi biçimde etkileyebilir.

10. Teknik Hatalar

Çok erken veya geç dönüşler, apexlere erken veya geç girmek ya da tamamen kaçırmak, birçok yarışçının yaptığı hatalardır. Bunların ana sebeplerinin listesi 1′den 9′uncu maddeye kadar yukarıda verilmiştir. Bir hatanın sebebinin yalnızca teknik sorunlar olması çok seyrek görülen bir durumdur. Genellikle zihinsel hatalar ile birlikte ortaya çıkarlar. Bu gibi durumlarda en iyi çözüm hatanın farkına varıp, sebebini bularak kaçınmanın yollarını bulmaktır.

Tabii ki, bir yarışçının başını derde sokmasının daha bir çok sebebi olabilir. Kesinlikle, bir yarışçı kendini geliştirdikçe, kullandığı malzemenin teknolojisi ve farklı sürüş teknikleri, hata olasılıklarını artırır. Sağlıklı bir zihin ile teknik aksamın birleşmesi, yarışçıyı istikrarlı başarılara götürür.


Etiketler
Daha Fazla Göster

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
Kapalı
Kapalı