Olgun Bıçak: “Bizi İzlemeye Devam Edin”
Geçtiğimiz hafta yapılan 5.Olağan genel kurulda, Kıbrıs Türk Klasik Otomobil Derneği başkanlığına seçilen Olgun Bıçak ile hoş bir sohbet gerçekleştirdik. Hakemlikten, başkanlığa motorsporları geçmişinden konuştuğumuz Bıçak, “Bizi izlemeye devam edin” dedi.
Damalı Bayrak: Öncelikle Damalı Bayrak olarak başkanlık görevinizin size ve derneğinize hayırlı olmasını dileyerek sohbete başlamak istiyorum. Uzun yıllardır motorsporlarının içindesiniz. Bu işe başlama hikayeniz nedir?
Olgun Bıçak: Teşekkür ederim. 1978 yılında sürat rallisi seyircisiydim. Dönemin Otomobil Kulübü, Kıbrıs Türk Otomobil Kulübü (KTOK) başkanı olan eniştem Salih Çeliker’in peşinden yarışları izlemeye giderdim. 1985-86 yılında yapılan Raşit bey rallisinde Ercan Çeliker ile birlikte ilk kez zaman kontrol hakemi olarak motorsporlarına aktif olarak girdim. 1990 yılında Atan Alp başkanlığında kurulan Kuzey Kıbrıs Turing ve Otomobil Kurumu (KKTOK) kurucu üyesiyim. 2005 yılına kadar KKTOK organizasyonlarında Organizatörlük yaptım.
D.B.:Klasik otomobil yarışları organizasyonlarına nasıl başladınız?
O.B.: 2002-2005 yıllarında Kuzey Kıbrıs Klasik ve Spor Otomobil Kulübü (KKKSOK), Klasik Otomobil organizasyonlarını organize ederdim. 2005 yılında ise Kıbrıs Türk Klasik Otomobil Derneği (KTKOD)’ni kurduk. Klasik otomobillere ilgim vardı fakat ben esasen organizatörlükten anlayan biri olarak derneğin yönetimine girmiştim. O günden beri yönetimlerde görevler aldıktan sonra bu sene başkanlığa beni layık gördüler.
D.B.: Hiç yarıştınız mı?
O.B.: 2011 yılında, Mersin’de yapılan 29 Ekim Cumhuriyet rallisine Rum dostlarımızla birlikte katıldık. Onun dışında hiç yarışmadım. Ben organize etmekten keyif alıyorum ve bu işi layıkıyla yaptığımı düşünüyorum. Tabi ki bu iş ekip işidir ve ekibime de güveniyorum.
D.B.: Motorsporlarında aktif olarak 30’uncu yılınıza, organizatör olarak da 25’inci yılınıza giriyorsunuz. Peki geçmiş yıllara baktığınızda, en başarılı organizasyonunuz sizce hangisiydi?
O.B.: Bu iş ekip işidir ve görev alan herkesin başarısıdır bunlar. Çok başarılı organizasyonlara imza attığımızı düşünüyorum. Özellikle 2000’li yılların başında KKTOK’de organize ettiğimiz ve Türkiye’den Citroen ile Fiat takımlarının geldiği yarış çok başarılı olmuştu. Tosfed’den çok güzel geri dönüşler almıştık. Bir diğeri de geçtiğimiz sene organize ettiğimiz, KTKOD 2013 Anadolu Hayat Emeklilik Rallisidir. Bu yarış, 15 SHT ile en büyük Klasik otomobil rallisi olmuştu ve çok başarılı geçmişti.
D.B.: Size göre Klasik Araba nedir? Bir arabanın klasik olması için ne olması gerekir?
O.B.: Orjinalini koruyan, kendine has çizgileri olan, Modern donanımları olmayan, sınırlı sayıda üretilen ve 30 yaş üzeri araçlar bana göre klasik araçlardır. Şu an 25 yaş sınırı vardır fakat derneğimizin kriterleri dahilinde 25 yaşını dolduran araçlar yönetim kurulu kararı ile “Klasik” değeri alabilir. Şu an bu sınırlama ile ilgili bir çalışmamız var, en son 1983 yılında üretilen ve üretimi az olan araçları klasik sınıfına koymak için bir çalışma yapıyoruz.
D.B.: Sizin klasik aracınız varmı?
O.B.: 1961 model Opel rekord P2 aracım var. 1967 yılından beri ailemizde olan bu araba bana babamdan kaldı. Manevi değeri çok büyüktür. Ben araba sürmeyi bu arabada öğrendim. Daha sonra da 1974 model Vauxhall viva almıştık. Vauxhall, 1988 yılında ehliyet aldığımda kullandğım aracımdı. Ayaklı diskotekdi. 🙂 Arabamda o dönemin modası olan ışıklı radyo kaset, amfili equalizer ve 6 tane hoparlör vardı.
D.B.: Peki sayın başkan, derneğinizin vizyonu nedir ve derneğinize üye olanlar ne gibi hizmetler alıyorlar?
O.B.: Vizyonumuz klasik otomobilleri sevdirmektir. Klasik otomobili olanları bir camia altında toplamak, olmayanlara da klasik otomobil sevgisini aşılamaktır. Klasik otomobilleri gizli saklı yerlerinden çıkarıp ailecek eğlenceli geziler, organizasyonlar yapıyoruz. Organize ettiğimiz organizasyonlarda klasik otomobil severler bilgilerini paylaşarak birbirlerine yardımcı oluyor ve ihtiyacı olan parçaları, hizmetleri birbirlerine danışarak hallediyor. Büyük bir yardımlaşma örneği yaşanır, arızalanan bir araç varsa tamir edene kadar herkes birbirine yardımcı olur. Derneğimiz ayrıca yurtdışından klasik otomobil getirmek isteyenlere imkan sağlarken, ülkemizde bulunan klasik otomobillere de hak ettiği değeri görmelerini sağlar.
D.B.: 2014 yılında üyelerinizi neler bekliyor?
O.B.: Geçtiğimiz sezon olduğu gibi; 5 ralli, 2 gezi, 1 slalom, 1 hazine avcılığı yapacağız. Türkiye’de yapılan klasik otomobil rallierine üyelerimizle daha fazla katılım göstermek istiyoruz. Sosyal sorumluluk porojeleri kapsamında ise geçtiğimiz sene olduğu gibi Selimiye meydanı açık hava Klasik otomobil sergimizi tekrarlamayı kararlaştırdık. Ayni zamanda SOS Çocuk köyü ve trafik kazalarını önlemek adına projlerimiz var.
D.B.: Yarışlarda kullandığınız ekipmanlarınız yeterli mi? Yani , üyeleriniz Türkiye’de yapılan yarışlara katılması halinde sıkıntı yaşayacaklarını düşünüyormusunuz?
O.B.: Derneğimiz, Dünya Antika Otomobil Federsyonu (FIVA) nezdinde organizasnyonlar yapabilecek ekipmanı vardır. Hemen hemen ayni sistemleri kullanmaktayız. Üyelerimiz bazıları Türkiye’de yapılan yarışlara katılmaktadır ve herhangi bir sorunla karşılaşmamaktadır.
D.B.: 2013 yılında eksik gördüğünüz veya yanlış olduğunu düşündüğünüz ve 2014 yılında düzeltmeyi düşündüğünüz birşey var mı?
O.B.: Dünya Klasik Ralli Şampiyonasına katılamadığımız için yarış teknikleri göremiyoruz. Buna rağmen bu sezon yarış içerisinde yeni yarış teknikleri uygulanması kararını aldık. Bunun yanında bayan üyelerimize de bu sene büyük iş düşecek. Bayan komitesi kuruyoruz ve onlara da bazı organizasyonlarda görev vereceğiz. Bu sene klasik otomobil şenliklerini bayan kolumuz organize edecek. Ayni zamanda, bu sene dergi yayına sokmayı düşünüyoruz. Bu projemizde de bayan kolumuza büyük işer düşecek.
D.B.: Sponsor sıkıntısı yaşıyormusunuz?
O.B.: Derneğimizin yaptığı bütün organizasyonlar sponsor desteğiyle yapılmaktadır. Geleneksel hale gelen; Anadolu Hayat Emeklilik rallimiz, Anadolu Sigorta rallimiz, Mesan İnşaat rallimiz bu sene de gerçekleşecektir. Sponsorlarımız derneğimizin organizasyonlarına destek olarak hem ülke ekonomisine katkı yapmakta, hem sosyal sorumluluk üstlenmekte, hem de katkılarının karşılığını reklam olarak almaktadır. Gerek televizyon, gerek yazılı basın, gerek sosyal medyada yaptığımız duyurularla sponsorlarımızın reklamlarını yapmaktayız. Sponsorlarımıza gerekli karşılığı verdiğimizi düşünüyorm ama tabii ki ülkemizdeki sponsorluk yasasının olmaması ve ekonomik durum zaman zaman sıkıntı yaşamamıza sebep oluyor.
D.B.: Güney kıbrıs’taki Klasik otomobil kulübü ile derneğinizin ilişkileri nasıldır? Ortak bir organizasyon fikrine nasıl bakıyorsunuz?
O.B.: Güney Kıbrıs’taki kulüp ile İlişkilerimiz iyidir. Ralli haricinde, Sergilerimize ve slalom organizayonlarımıza katılmaktadırlar. Bizde onların bazı organizasyonlarına katılıyoruz. Eşit şartlarda ortak organizasyon yapmaya karşı değiliz.
D.B.: Son olarak eklemek istediğiniz birşey var mı?
O.B.: Öncelikle sponsorlarımıza derneğimizin faaliyetlerine katkı koyukları için teşekkür ederim. Derneğimiz, ülkemizin ekonomisine katkı yapmaktadır. Gerek klasik otomobillerin restorasyonları, gerek ralli ve gezilerde köylerimizin kahvelerini, restorantlarını ve hotelleri kullanarak ekonomiye katkıda bulunuyoruz. Sosyal sorumluluk projeleri de çok önemli etkinliklerdir, sizin aracılığınızla tüm üyelerimize bu organizasyonlara katıldıkları için teşekkür ederim ve Klasik otomobil ailesi olarak, her klasik severin ailemize katılmasını bekleriz.
Röportaj: Çağın Özılgaz